Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Védd a hallásod! Füldugók motorozáshoz

Védd a hallásod! Füldugók motorozáshoz

Még mindig relatíve kevesen használnak füldugót, pedig egy jó minőségű darab sok szempontból áldásos hatású lehet egészségünkre.

Tudtad-e, hogy a hallásromlás nagyon sok szempontból befolyásolhatja életünket? Ha valaki elveszti ezt a rendkívül fontos érzékszervét, az sok más negatív következményt is maga után von. Noha számos tanulmány foglalkozik a hallásvesztés elkerülésének fontosságával és a megelőzés lehetőségeivel, a füldugók egészségvédő hatása még mindig kevésbé közismert tény.

A halláskárosodás réme kiemelten fenyegeti a motorosokat, hiszen kétkeréken közlekedve nemcsak a forgalom, a motor zaja, hanem a szélzaj is maradandó károsodás okozhat.

Gondoltad volna, hogy egy füldugó minden téren biztonságosabbá teszi a motorozást?

Nézzük a puszta számadatokat:

Mikor kétkeréken utazunk, 100 km/órás sebességnél a szélzaj kb. 100 dB. Valójában nagy sebességnél a szélzaj sokkal erősebb, mint a kipufogó hangja. A fülünk biológiailag nem úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy hosszú ideig el tudja viselni és kezelni az ilyesfajta zajt, már 7 percnyi zajexpozíció is könnyen halláskárosodást okozhat. Mindössze 7 perc! A határérték egyébként 85 dB 8 órán keresztül, ezen vagy ennél magasabb szinten az expozíció már veszélyesnek minősül.

A hallásvesztés fokozatosan alakul ki, vagyis folyamatosan, akár észrevétlenül károsodik a hallásunk, ami visszafordíthatatlan folyamat.

Még a leghalkabb sisak sem elég csendes ahhoz, hogy hatékonyan megelőzhesse a hallásromlást (főleg, hogy egy bukó zajosságát számos tényező befolyásolja a fizikai kialakításán kívül), éppen ezért fontos egy megfelelő füldugó használata. Egy ilyen termékkel nemcsak a hallásunkat óvjuk, de kevésbé is fáradunk el az út során. Nyugodtabbnak tűnik minden, jobban tudunk koncentrálni a fontos hangokra, nem tompít el a zajfáradtság.

A folyamatos hangterhelés következtében kialakuló állapotot küszöbeltolódásnak nevezik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy hosszabb motorozás (vagy egy-egy hangosabb koncert, egyéb zajos rendezvény) után részlegesen megsüketülünk. A füldugók csillapítják a magas frekvenciájú hangok erejét, miközben az alacsony frekvenciájú hangok továbbra is hallhatók maradnak.

A füldugók fajtái

Az akár közértekben is kapható szivacsos füldugók olcsón kaphatók ugyan, de több szempontból sem előnyösek. Ugyanis nem védenek, hanem kvázi „falként” szolgálnak, teljesen elszigetelnek. A zaj a koponyacsonton keresztül is bejut, ami szintén zajnak minősíthető, így újabb problémákat okoz.

A MotorOázis által forgalmazott Alpine füldugók teljesen más elven működnek. Egyedileg kialakított, speciális szűrőkkel rendelkeznek, és a cég kínálatában elképesztően sokféle termék található, melyek közül igényeinek megfelelően választhat a felhasználó annak függvényében, hogy milyen területen, milyen módon alkalmazná: vannak speciálisan utazáshoz, alváshoz, úszáshoz, zenéléshez, koncertekhez kifejlesztett modellek, sőt még házimunkához is, de ami nekünk, motorosoknak legfontosabb, az a MotoSafe, mely háromféle verzióban elérhető: ezek a Tour, a Race és a Pro.

Mindhárom különböző szűrőkkel rendelkezik, attól függően választhat a kétkeréken közlekedő, hogy mivel, milyen stílusban, milyen körülmények között motorozik.

A speciális szűrők a sima szivacsos füldugókkal ellentétben nem okoznak elszigeteltség-érzetet, hiszen nem kizárják az összes zajt, csupán kiszűrik azt, ami nem fontos, és átengedik, amit lényeges hallanunk. Magyarán a fülromboló szélzajt csillapítja, míg a fontos hangok - a motor, a navigáció hangja, mások beszéde, a mentő szirénája - hallható marad.

Mi az Alpine füldugók titka? A különleges alapanyag és a speciális kialakítás.

A termékek tökéletesen illeszkednek bármilyen formájú fülbe, mivel tartós és nagyon rugalmas AlpineThermoShape™ anyagból készülnek. Ez a testhőre reagálva meglágyul, felvéve a hallójárat formáját. Nem mellesleg az Alpine MotoSafe füldugók az egyetlen, puha szűrővel ellátott hallásvédők a piacon, melyek – pont a fentebb felsoroltak miatt – a sisak alatt is nagyon kényelmesek.

Fontos továbbá, hogy az alapanyag nem tartalmaz szilikont, így nem irritálja a hallójáratot, azok nem nedvesednek, nem viszketnek, ezért akár egész nap gond nélkül viselhetők.

A MotoSafe füldugók három típusát ebben a cikkben részletesen is bemutatjuk nektek!